sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Spanakópitaa ja hyviä ystäviä


Eilen kestitsimme vieraita. Meitä oli pieni mutta hyvin hilpeä seurue, ruuat - pinaattipiiras salaatilla ja juustokakku marjoilla - onnistuivat ja lapsi veteli sikeitä makuuhuoneessa. tosin hän ei ymmärrettävästi olisi millään malttanut mennä nukkumaan, kun oli niin hauskoja vieraita kylässä.

Onnistunut, iloinen viikonloppu katkaisi kauhean kiireen, muutorumban ja sairastelun. Sairastimme koko viikon lapsen kanssa influenssaa. Olisi pitänyt pyytää neuvolasta se rokote syksyllä, mutta jotenkin ajattelin, ettei sitä tarvita, kun lapsi ei ole päiväkodissa. Idioottimaisesti ajateltu. Sairaan lapsen hoitaminen kipeänä oli kaikesta saamastani avusta huolimatta kaameaa.

Koti alkaa olla kaikilta osin asuttava, työt ovat hyvin aikataulussa ja opinnotkin no, kai ne jotenkin saa räävittyä kasaan ennen kevättä.

Saatanpa ottaa itseäni niskasta kiinni tämän bloginkin suhteen, nyt kun luentotaukoviikko alkaa ja kotiäiteilen täyspäiväisesti.

Tässä vielä Kodin kuvalehdestä 1/09 nappaamani spanakópitan eli pinaattipiiraan ohje. (Saan anopilta Kodin kuvalehdet, ja kokkaan nykyään melkein pelkästään niillä ohjeilla, koska hyvää tulee ja kasvisruokaohjeita on paljon:)

Pohja: 1 1/2 dl oliiviöljyä, 1 1/2 dl viileää vettä, 2 rkl sitruunamehua, 1/2 tl suolaa, noin 7 dl vehnäjauhoja

Täyte: 400 g tuoretta pinaattia (käytin pakastepinaattia ja mangoldia), 1-2 sipulia, 2 rkl oliiviöljyä, 1 dl hienonnettua tilliä, 1 dl hienonnettua persiljaa, 1 muna, 2 rkl raakaa riisiä, rouhittua mustapippuria, suolaa, 200 g fetaa

Valmista pohja. Sekoita oliiviöljy, vesi ja sitruunamehu. Lisää suola ja jauhoja, kunnes taikina sitkistyy ja irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina lepäämään viileään täytteen teon ajaksi.

Huuhtele pinaatti ja paista hetki. Nosta pinaatit odottamaan kulhoon.

Kuullota hienonnettu sipuli. Hienonna tilli ja persilja. Lisää ainekset pinaattiin.

Sekoita joukkoon muna ja raaka riisi, joka imee kosteutta täytteestä. Mausta pippurilla ja suolalla.

Kauli taikinasta ohut suorakaiteen muotoinen levy leivinpaperin päälle.

Levitä pinaattitäyte taikinan keskelle ja ripottele päälle fetaa.

Nosta taikina kanneksi molemmilta puolilta. Sulje nipistämällä taikinalevyn reunat yhteen.

Käännä piirakka leivinpaperin avulla niin, että liittymäkohta jää piirakan alle.

Voitele munalla ja ripottele päälle seesamin- tai kurpitsansiemeniä (käytin auringonkukan-).

Päistä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 30 min, kunnes pinta on kauniin ruskea.