keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Maitokiisselipiiras




Veli kävi kylässä, söimme (maailmanmatkaajaveljieni kunniaksi) thaimaalaista katkarapucurrya ja eteläafrikkalaista maitokiisselipiirasta. Jälkimmäisen ohjeen olen alun perin saanut Tessa Kirosin kauniista, mainiosta mutta äst, niin huolimattomasti suomennetusta kirjasta Hillasoilta oliivilehtoihin (WSOY 2006).

Maitokiisselipiiras tuntuu yhdistelmältä mannapuuroa, vanukasta, haikeutta ja lohdullisuutta. Tämä ohje ei ole suoraan äsken mainitusta keittokirjasta, mutta tällä onnistuin tänään:

Taikina:
100 g kylmää voita pieninä kuutioina
1 kukkurainen dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1 kananmuna

Paistamiseen painoksi kuivia herneitä tms.

Täyte:
7 1/2 dl kevytmaitoa
75 g voita
3 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1 kukkurainen dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 rkl maissitärkkelystä

Pinnalle:
kanelia ja sokeria

Hiero voi ja sokeri vaahdoksi. Nypi joukkoon taikinan kuivat aineet. Sekoita murumaiseen taikinaan kananmuna, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pallo ja laita se jääkaappiin noin tunniksi.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. (Tein piiraan irtopohjavuoassa, mikä aiheutti vähän sotkua, kun normaalisti niin tiivis vuokani ei pitänytkään vetistä täytettä...) Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Painele taikina jauhotetuin käsin vuokan pohjalle ja vähän reunoillekin. Leikkaa piirakan pohjalle leivinpaperipyörylä, ja kaada sen peitoksi herneitä tms.

Paista 20 min. Ota herneet ja leivinpaperi pois ja painele pohjaan reikiä haarukalla. Paista vielä 10 min.

Pohjan paistuessa tee täyte. Kuumenna maitoa ja voita hitaasti niin, että voi sulaa. Vatkaa keltuaiset ja sokerit vaahdoksi. Vatkaa keltuais-sokerivaahtoon maissitärkkelys. Sekoita joukkoon koko ajan rivakasti vatkaten maito-voiseos. (Tässä täytyy tosiaan vatkata rivakasti, ettei keltuainen hyydy.) Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita valkuaisvaahto varovasti täytteeseen. Kaada täyte piirakkapohjalle ja ripottele sokeria ja kanelia päälle. Paista piirasta vielä n. 30 min. Tarjoa kylmänä.

Ei kommentteja: